ZUPA KALAFIOROWA

Jest to pyszna zupka dla kazdego łasucha. Smakuje ona dzieciom i dorosłym!

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 192 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 0,5kg ziemniaków (może byc mniej- w zależności od wielkości kalafiora)
  • 3l bulionu ( moze byc z kostek rosołowych)
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wlewamy bulion do garnka i w nim gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy tak długo aż bedą miękkie. Ugotowane ziemniaki wyjmujemy z rosołu i miksujemy je miserem na papke częścią z nożykiem! Jezeli po zmiksowaniu będzie gęste można dolac do ziemniaków rosołu. Kiedy ziemniaki są już zmiksowane do rosołu wkładamy kalafiora rozdrobnionego na mniejsze części i gotujemy aż będzie miekki. Do rosołu z ugotowanym kalafiorem wlewamy zmiksowane ziemniaki i mieszamy aż do zagotowania. Zupa gotowa można oczywiście dorzucic przyprawy według gustu:)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy