Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to skutek sezonu grzybowego.

ZupyPrzetworydania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 2–3 kostki grzybowe (rosołowe)
  • 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler)
  • 1 cebula
  • 0,5 kg świeżych grzybów
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól,
  • pieprz (całe zgniecione ziarna)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Świeże grzyby płuczemy, kroimy na plasterki i dusimy w dwóch łyżkach masła, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Obrane i pokrojone warzywa gotujemy. Po ugotowaniu łączymy wywar z duszonymi grzybami, dolewamy rozpuszczone wcześniej kostki grzybowe. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, a na końcu zasmażką z łyżki masła i mąki. Zupę można zabielić śmietaną. Podajemy z makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy