Zupa grzybowa

Szybka i aromatyczna zupa grzybowa na Wigilię i nie tylko !

Zupy

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 158 głosów)

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 liście selera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2-3 zielone liście pora
  • 10 dag suszonych podgrzybków lub borowików
  • 250 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 150 g makaronu zapałka (nitki)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby moczymy przez noc w 2 szklankach wody. Marchewkę, seler i korzeń pietruszki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę i liście selera, oraz pora myjemy i siekamy.
  • Do około 2 litrów wrzątku wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 20 minut. Dodajemy namoczone grzyby oraz przecedzony z nich wywar. Całość gotujemy kolejne 20-30 minut.
  • Następnie wrzucamy makaron i gotujemy do jego miękkości. Na koniec dodajemy słodką śmietankę, nie doprowadzając już do wrzenia. Ewentualnie doprawiamy jeszcze zupę solą i pieprzem do smaku.
  • W wersji mięsnej wywar z warzyw gotujemy na korpusie lub skrzydełkach z kurczaka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy