Zupa grzybowa

Szybka i aromatyczna zupa grzybowa na Wigilię i nie tylko !

Dodany przez:

Zupa grzybowa

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 liście selera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2-3 zielone liście pora
  • 10 dag suszonych podgrzybków lub borowików
  • 250 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól do smaku
  • 150 g makaronu zapałka (nitki)

Przygotowanie

  1. Grzyby moczymy przez noc w 2 szklankach wody. Marchewkę, seler i korzeń pietruszki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę i liście selera, oraz pora myjemy i siekamy.
  2. Do około 2 litrów wrzątku wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy około 20 minut. Dodajemy namoczone grzyby oraz przecedzony z nich wywar. Całość gotujemy kolejne 20-30 minut.
  3. Następnie wrzucamy makaron i gotujemy do jego miękkości. Na koniec dodajemy słodką śmietankę, nie doprowadzając już do wrzenia. Ewentualnie doprawiamy jeszcze zupę solą i pieprzem do smaku.
  4. W wersji mięsnej wywar z warzyw gotujemy na korpusie lub skrzydełkach z kurczaka
wigilia Grzyby obiad zupa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy