Zupa grzybowa z krajanką

Na chłodne popołudnia warto przygotować sobie zupę grzybową z Międzybrodzkim Makaronem krajanką.

Zupyzupa grzybowa

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 169 głosów)

Składniki:

  • - Międzybrodzki Makaron krajanka – 250g,
  • - wywar kostno–jarzynowy - 2l,
  • - grzyby suszone - 50g,
  • - podgrzybek - 350g,
  • - kurka - 200g,
  • - cebula - 2 szt.,
  • - olej - 3 łyżki,
  • - sól, pieprz do smaku,
  • - natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a następnie razem z grzybami dodajemy do naszego wywaru i doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość podajemy z Międzybrodzkim Makaronem Krajanką oraz natką pietruszki.
  • Smacznego!
  • Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy