Zupa grzybowa

na ciepło

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Składniki:

  • 0,5 niedużego selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • biała część średniej wielkości pora
  • 25 dag świeżych mieszanych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 150 ml śmietany 18
  • 1 łyżka mąki
  • 2 litry wody
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kostka wołowa lub warzywna
  • ew. wegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa umyć i obrać. Seler i marchew pokroić w kostkę i zalać wodą. Dodać pietruszkę w całości. Posolić, przykryć i gotować ok. 20 minut.
  • W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i zeszkić na oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w półplasterki grzyby i usmażyć razem. Pod koniec smażenia wszystko doprawić solą i pieprzem.
  • Do garnka z gotującymi się warzywami dodać obrane i pokrojone w cząstkę ziemniaki, plastry pora oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki zaczną się robić miękkie, przełożyć do zupy podsmażone grzyby.
  • Mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną, a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu. Zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany w połączeniu z gorącą zupą.
  • Grzybową doprawić do smaku.
  • Zupę można podawać z chlebem. Świetnie też smakuje z dodatkiem makaronu, np. świderków ugotowanych al dente. Odradzam gotowanie makaronu w zupie, gdyż za bardzo chłonie płyn i zupa może nabrać nieapetycznego wyglądu z powodu napęczniałego makaronu, który wchłonie płyn.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy