Zupa fasolowa (niedzielna)

Ocena:

4.44 (161)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
To wariacja na temat tzw. rosołu żydowskiego, który oryginalnie gotowało się tylko na wołowinie i podawało z tzw. farfelkami – drobnymi kluseczkami

Składniki:

  • 2 udka kurczaka
  • 3/4 kg szpondra wołowego, pręgi lub łaty
  • porcja włoszczyzny bez kapusty
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • 1/2 szklanki suchego drobnego makaronu
  • puszka białej fasoli
  • garść natki pietruszki
  • pieprz mielony
  • przyprawa maggi

Zupa fasolowa (niedzielna) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Udka, wołowinę oraz oczyszczone, pokrojone na cieńsze kawałki warzywa wkładamy do garnka, zalewamy 2 l zimnej wody. Do-kładamy opaloną na gazie cebu-lę (w łupinie), listki, ziele i pieprz oraz niewielką ilość soli, gotujemy powoli przez 3–4 godz., żeby wywar tylko mrugał, w międzyczasie dokładnie szumujemy. Wywar przecedzamy. Makaron gotujemy osobno al dente, odcedzamy. Do przecedzonego rosołu wkładamy ugotowany makaron, odcedzoną i opłukaną fa-solę, mięso obrane z udek oraz posiekaną natkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne