Zupa fasolowa z boczkiem

Sycąca zupka

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 150 głosów)

Składniki:

  • 250g drobnej fasolki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 150g boczku
  • majeranek
  • sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Fasolkę przepłukać, zalać przegotowaną wodą, odstawić na noc. Następnego dnia wymienić wodę, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować do miękkości, dodać drobno pokrojoną marchewkę. Cebulę i boczek pokroić, podsmażyć bez dodatkowego tłuszczu aż tłuszcz się wytopi a cebula zarumieni. 1/3 fasoli przełożyć do drugiego garnka, zmiksować blenderem, włożyć do zupy. Dodać cebulę z boczkiem. Doprawić zupę solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Można dodać czosnek, granulowany lub świeży.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy