Zupa fasolowa na żeberkach

Smakowita gorąca fasolówka.

dodany przez: luna19 luna19

zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 172 głosów)

Składniki:

  • 400 gr żeberek
  • 250 gr dużej fasoli Jaś
  • 200 gr wiejskiej kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka kucharka
  • natka pietruszki
  • koperek

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Zupa fasolowa na żeberkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Fasolę namoczyć najlepiej na noc, rano przepłukać i zalać czystą wodą. Mięso wypłukać.
  • zalać 2 l wody, dodać fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, pokrojoną na plasterki marchewkę, cebulę, czosnek i seler posiekany drobno lub w całym kawałku ( ja dodaję cały gdyż rodzina za nim nie przepada, potem wyrzucam) Kiedy mięso i fasola są już miękkie, mięso wyjmuję i dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i kiełbaskę pokrojoną na plasterki, w międzyczasie rozdrobnić mięso i dodać do zupy. Ugotować do miękkości ziemniaków. Dodać dużo natki pietruszki i koperku..

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy