Zupa dyniowo-pomidorowa

Pyszna i syta zupa, długi czas przygotowania rekompensuje nam smaczna potrawa :)

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg miąższu dyni (waga bez pestek i skórki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pomidorów
  • 750ml bulionu
  • 125 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek do ozdobienia

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachę do pieczenia posmarować łyżką oliwy, ułożyć dynię pokrojoną w plasterki, pomidory pokrojone w plastry, posiekaną cebulę, posiekany czosnek i ponownie posmarować łyżką oliwy. Przykryć blachę folią aluminiową i piec ok. 40 min aż warzywa będą miękkie. Warzywa ostudzić, ubić blenderem na puree, można wlać odrobinę bulionu. Puree przełożyć do garnka i cały czas mieszając wlewać bulion. Podgrzać zupę ok. 10 min, po czym cały czas mieszając dodać śmietanę i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku. Ozdobić szczypiorkiem. Świetnie smakuje z grzankami.
dynia obiad zupa pomidory zupa pomidorowa zupa z dyni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy