Zupa dyniowo - marchewkowa

właściwie bardzo prosta zupa a można ją podać dość efektownie

Dodany przez:

Zupa dyniowo - marchewkowa

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kawałek dyni, ok. 600 g
  • 1 marchewka zwykła
  • 1 marchewka purpurowa
  • 2 szalotki
  • 1 nieduża papryczka chili
  • 3/4 puszki mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu chili z czosnkiem
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • ok. 425 ml wywaru warzywnego
  • do smaku: sól

Przygotowanie

  1. potrzebne są dwa rondelki bo do ugotowania są dwa kolory zupy.
  2. Dynię obrałam, usunęłam pestki, pokroiłam w kostkę. Marchewki też obrałam i pokroiłam - każdą oddzielnie - drobniej niż dynię. Szalotki i chili drobno posiekałam. W jednym rondlu rozgrzałam 2 łyżeczki oleju, podsmażyłam 3/4 szalotki i chili. Dodałam dynię, zwykłą marchewkę, smażyłam chwilę razem, zalałam ok. 300 ml wywaru, dodałam 2 łyżki sosu chili - gotowałam na małym ogniu aż warzywa zupełnie zmiękły. Wtedy dolałam 1/2 puszki mleka kokosowego i zmiksowałam zupę blenderem, doprawiłam do smaku odrobiną soli.
  3. W drugim rondelku podsmażyłam n 1 łyżeczce oleju resztę chili i szalotki, dodałam marchewkę purpurową a po chwili wlałam ok. 125 ml wywaru warzywnego i 1 łyżkę sosu chili - tak jak poprzednią zupę także i tę gotowałam pod przykryciem, na małym ogniu aż marchew była zupełnie miękka. Dodałam 1/4 puszki mleka kokosowego i także zmiksowałam, doprawiłam do smaku solą.
  4. Na talerze wlałam porcje zupy jasnej. Ciemniejszą wlałam do grubej torebki foliowej - wykorzystałam taką do mrożonek - ucięłam cienki rożek i delikatnie naciskając nalałam zupę cienkim strumieniem rysując spiralę na powierzchni zupy jasnej. Następnie wykałaczką rysowałam promienie przeciągając jej końcem od środka talerza do brzegu - tak powstał pajęczynowy wzór.
dynia warzywa zupa krem marchewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze