Zupa krem z czosnku

Ocena:

4.5 (146)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa krem z czosnku jest pyszną alternatywą dla tradycyjnych zup. Mocno rozgrzewa, więc znakomicie sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym. Solidna porcja czosnku w kremowej zupie zwiększa odporność organizmu i odstrasza krążące wokół wirusy. Ostry smak przyjemnie łagodzi serek mascarpone, który nadaje potrawie gładkiego, wręcz aksamitnego finiszu. Z tego przepisu na krem z czosnku powstanie ok. 2. litrów zupy.

Składniki:

  • czosnek  110 g

  • ziemniaki  1 kg

  • cebula  240 g

  • masło  30 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • bulion warzywny  1 l

  • mascarpone  250 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

  • kminek  1 g

  • tymianek  1 g

Zupa krem z czosnku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: czosnek obieramy z łupin i odcinamy zielone pędy, jeśli takie są. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupin i również kroimy na mniejsze kawałki – nie musi to być drobna kostka, bo i tak na koniec wszystko będziemy blendować.

  • Krok 2:

    Podsmażanie: w dużym garnku na zupę roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na małej mocy palnika przez 10 minut.

  • Krok 3:

    Bulion: wlewamy do warzyw – najlepiej domowy, ale może być także taki ze słoika rozrobiony z wodą. Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy przez 15 minut.

  • Krok 4:

    Czosnek: ząbki kroimy na pół i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.

  • Krok 5:

    Zabielanie: dodajemy serek mascarpone i przyprawy. Mieszamy, podgrzewając przez ok. 5 min do momentu, aż ser ładnie połączy się z zupą.

  • Krok 6:

    Miksowanie: zupę krem z czosnku możemy zblendować bezpośrednio w garnku blenderem ręcznym, jeśli garnek jest odpowiednio wysoki.

Porady

  • Serek mascarpone można zastąpić startym serem żółtym, serkiem topionym lub śmietaną kremówką.
  • Jeśli obawiacie się tego, że krem z czosnku zważy się przy dodawaniu serka, możecie zmiksować ją na raty. Najpierw zblendujcie zupę bez serka, a potem drugi raz z serkiem. Konsystencja kremu będzie idealnie gładka.
  • Jeśli chcecie, aby wasza zupa krem z czosnku była wegańska, przygotujcie ją bez serka mascarpone. Również smakuje wyśmienicie.
  • Jeśli jednak po zblendowaniu krem czosnkowy ma grudki, możecie przecedzić zupę przez sitko o drobnych oczkach.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podać zupę krem z czosnku?

  • Grzanka z serem – pieczone lub smażone grzanki z serem układamy na wierzch kremu, opierając delikatnie o rant miseczki. Najlepsze wychodzą z bagietki.
  • Smażony bekon – wystarczy dosłownie jeden plaster na porcję. Aby były chrupiący, smażymy go w większej ilości rozgrzanego oleju.
  • Groszek ptysiowy – szybki dodatek, który uwielbiają dzieci.
  • Prażona cebulka – można zrobić samodzielnie lub kupić w sklepie i posypać nią krem czosnkowy.
  • Minigrzanki – zrobimy je z kromki chleba. Należy pokroić ją w kostkę i uprażyć na patelni na małej ilości oleju. Można posypać je ziołami, np. prowansalskimi.
  • Tarty ser żółty – ścieramy go bezpośrednio na krem podany w miseczkach.

Zupa krem z pieczonego czosnku

Krem czosnkowy można przygotować również z pieczonego czosnku. Pozostała część przepisu pozostaje bez zmian. Upieczone główki czosnku sprawią, że zupa nabierze lekko słodkiego, ale także dymnego aromatu. Jeśli lubicie takie smaki, owińcie w całości trzy główki czosnku folią aluminiową i wstawcie na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu poczekajcie chwilę, aż przestygną, a następnie wyjmijcie ząbki z łupin. Dodajcie do zupy w ostatnim etapie jej gotowania.

Jakie przyprawy pasują do kremu czosnkowego?

Jeśli lubicie bardziej doprawione kremy, możecie dodać następujące przyprawy:

  • oregano – 2 g można wrzucić bezpośrednio do zupy na koniec gotowania,
  • słodką paprykę – można posypać nią krem czosnkowy podany już na talerze,
  • gałkę muszkatołową – do posypania na wierzch lub dodania do zupy,
  • listek melisy, bazylii lub świeży tymianek – do ozdoby,
  • ziele angielskie i liść laurowy – można dodać do wywaru, ale należy pamiętać, aby je wyjąć przed miksowaniem zupy,
  • posiekaną natkę pietruszki – do posypania grzanek z serem, jeśli podajemy z nimi zupę krem z czosnku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne