4.49 (189)
Zupa chrzanowa gotowana na żeberkach należy do klasyki dań na Wielkanoc, ale warto robić ją znacznie częściej. Jest zdrowa, pięknie pachnie, ma też intensywny smak, który nieco łagodzi śmietana. Podajemy ją w formie kremu, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo i białej kiełbasy pokrojonej w plasterki. Zobaczcie, jak powstaje tradycyjna zupa chrzanowa z jajkiem i odtwórzcie ją w swojej kuchni.
biała kiełbasa 400 g
woda 1.25 l
żeberka 200 g
ziemniaki 0.5 kg
cebula 200 g
por 80 g
seler 70 g
olej 15 ml
czosnek 3 ząbki
tarty chrzan 80 g
śmietana 18% 80 g
mąka pszenna 15 g
liść laurowy 1 szt.
ziele angielskie 2 szt.
majeranek 8 g
sól 6 g
pieprz 2 szczypty
mąka pszenna 15 g
jajka 4 szt.
natka pietruszki 16 listków
Obieramy wszystkie warzywa: pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę i por (w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnie liście). Cebulę kroimy w kostkę, por w półplasterki. Do garnka wlewamy olej rzepakowy lub słonecznikowy, sprawdzi się też masło klarowane. Podsmażamy razem na małym ogniu przez 5 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
wero.ugc
Dolewamy wodę do przesmażonej cebuli z porem. Seler i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka. Dokładamy ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 20 minut.
wero.ugc
Gdy zupa się gotuje, kroimy ziemniaki w kostkę. Do garnka dodajemy białe kiełbaski i żeberka wędzone (możemy też dodać 100 g żeberek i 100 g boczku surowego wędzonego). Dosypujemy majeranek, sól i pieprz. Przykrywamy i gotujemy przez 25 minut, nadal pod przykryciem i na małym ogniu. Po tym czasie wyławiamy mięso i odkładamy na bok. Dodajemy chrzan, najlepszy będzie domowy, starty w sezonie i zakonserwowany. Ale odpowiedni będzie również taki ze sklepu, ale z naprawdę dobrymi składnikami, powinien wyróżniać się intensywnym i pikantnym smakiem.
wero.ugc
Śmietanę przekładamy do naczynia, np. małej miseczki lub niskiej, małej szklanki. Dolewamy do niej niewielką ilość zupy i dokładnie mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek. Masę powili wlewamy do garnka, cały czas mieszając.
wero.ugc
Zupę przelewamy do bulionówki, dokładamy białą kiełbasę pokrojoną na grubsze plastry. Jeśli używaliśmy boczku, to również dokładamy go na tym etapie. Dokładamy też jajko ugotowane na twardo, przekrojone na pół. Wierzch posypujemy listkami natki pietruszki, mogą być w całości lub posiekane.
wero.ugc
Porady
- Zupa chrzanowa może być także przyrządzona w wersji dla wegetarian, czyli bez mięsnych dodatków. Powstaje wtedy tylko na bazie białych warzyw korzeniowych, ziemniaków i cebulki. Do tego wystarczy już tylko słodka lub kwaśna śmietana i oczywiście duża dawka chrzanu. Wegetariańską wersję można też szybko zamienić w wegańską, zastępując śmietanę roślinnym zamiennikiem.
- Żeby urozmaicić nieco przepis na zupę chrzanową, udekorujmy potrawę ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi zamiast kurzymi, będzie bardziej wykwintnie.
- Śmietanę 18% możemy zastąpić kremówką. Jest mniej kwaśna, ale za to nada zupie aksamitną konsystencję. Nie musimy się martwić, że zwarzy się w gorącym wywarze, ponieważ ma większą zawartość tłuszczu, dlatego też nie trzeba jej hartować.
- Zupa chrzanowa z jajkiem to tradycyjne danie na Wielkanoc, ale możemy ją podawać także na zwyczajny obiad, kiedy świąteczne dni są już za nami. Przechowujmy ją szczelnie przykrytą w lodówce przez około 5 dni.
- Nie musimy używać blendera. Chrzanowa smakuje najlepiej, kiedy ma kremową, jednolitą konsystencję, ale równie dobrze możemy ją podać po zagęszczeniu i zabieleniu.
- Danie możemy także udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem, który dobrze komponuje się z jajkami na twardo.
Klasyczną chrzanową podaje się przede wszystkim z jajkiem na twardo, podobnie jak żur. Pomysłów na urozmaicenie tego sycącego dania jest jednak więcej. Oto niektóre z nich:
To ciekawa propozycja na zaserwowanie zupy chrzanowej jako popisowego dania na Wielkanoc. Możemy ją podać podobnie jak żurek w chlebie. Wystarczy, że kupimy mały bochenek chleba, na przykład pszennego na zakwasie i odkroimy jego wierzch. Następnie wydrążamy go, a chrupiącą skórkę wypełniamy pyszną zupą. Całość przykrywamy odkrojonym wcześniej wierzchem i podajemy na stół. Nie wyrzucajmy miąższu chleba. Możemy go użyć do zrobienia różnych dań, takich jak pudding chlebowy. Przyda się także do przyrządzenia grzanek lub zagęszczania zup.