Zupa chłopska

Ocena:

4.48 (143)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Tradycyjny wiejski smak

Składniki:

  • 300g marchwi,
  • 200g białej rzodkwi,
  • 3 pory,
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki,
  • 130g wędzonego boczku,
  • 30g masła,
  • 2 listki laurowe,
  • litr bulionu z kostki,
  • duża szczypta tymianku,
  • pęczek natki

Zupa chłopska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wigilijny barszcz czerwony
  • Marchewkę, pory i rzodkiew starannie obrać, umyć i pokroić w dość duże kawałki. Warzywa dusić w maśle przez 15 minut.
  • Do warzyw wlać litr bulionu, dodać listki laurowe, pieprz i (jeśli trzeba) sól. Gotować jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania do zupy dodać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki.
  • Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Natkę przebrać, umyć i drobno posiekać.
  • Gorącą zupę rozlać na talerze i każdą porcję posypać posiekaną natką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne