zupa cebulowa z makaronem ryżowym

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.

Zupyzupa cebulowa

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
50 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 143 głosów)

Składniki:

  • - Międzybrodzki Makaron ryż – ½ paczki
  • - cebula - 1kg
  • - czosnek - 5 ząbków
  • - olej - 3 łyżki
  • - pomidory krojone z puszki - 1 mała puszka
  • - wino białe wytrawne - 250ml
  • - woda - ok. 1 ½ l
  • - liść laurowy - 3 szt.
  • - ziele angielski - 6 ziarenek
  • - sól, pieprz, majeranek i sos sojowy do smaku
  • - natka pietruszki - 1 mały pęczek

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron. Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku. Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę. Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.

Kalorie: 50

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy