Zupa cebulowa z grzanką.

Szybka, pikantna zupa z grzanka czosnkową, dodaje apetytu przed daniem głównym.

Zupygrzanki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 151 głosów)

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 300 ml rosołu lub bulionu
  • grzanka czosnkowa
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • rozmaryn
  • pieprz gruby (młotkowany)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebule pokroić w piórka, podsmażyć chwilkę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek (równie dobrze może byc masło). Wlewamy wino chwilkę gotujemy aż część odparuje, następnie wlewamy bulion, dodajemy rozmaryn, pieprz gruby. Gotujemy aż cebula zmięknie (ok 7 min.) Podajemy z grzanka czosnkową zapieczoną z żółtym serem. Posypujemy zielonym (najlepiej szczypior )
  • Porcja – 300 ml.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy