Zupa brukselkowa

Ocena:

4.44 (162)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa brukselkowa to szybka, rozgrzewająca, warzywna propozycja, doskonała o każdej porze roku. Przywodzi ciepłe wspomnienia, syci dzięki wkładce z ziemniaków i pięknie pachnie za sprawą koperku. Sprawdzi się na pożywny, rodzinny obiad. Podpowiadamy, jak odczarować brukselkę i częściej włączać ją do swojego jadłospisu.   

Składniki:

  • masło  30 g

  • cebula  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • bulion warzywny  2 l

  • brukselka  250 g

  • ziemniaki  3 szt.

  • śmietana  200 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • koperek  10 g

Zupa brukselkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie wywaru: cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy. Podsmażamy ją na maśle do zeszklenia. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Dokładamy je do cebuli. Zalewamy jarzyny bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez 10–15 minut. 

    Cebula kostka
  • Krok 2:

    Brukselki: myjemy i dzielimy na połówki. Wkładamy do garnka z wywarem. Dorzucamy także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy zupę przez kolejne 10 minut. 

    Brukselka
  • Krok 3:

    Podanie: kiedy warzywa zmiękną, dodajemy zahartowaną śmietanę i posiekany koperek. Zupa brukselkowa jest gotowa. Można serwować ją z kromką chleba. 

    Zupa brukselkowa – podanie

Porady

  • Innym pomysłem na przygotowanie dania obiadowego z brukselki może być zupa krem o pięknym, zielonym kolorze. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować za pomocą ręcznego blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Potrawę możemy serwować z grzankami, natką pietruszki oraz uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. 
  • Danie można zabielić śmietaną 18%, kremówką lub jogurtem naturalnym. Dobre smakuje też zupa brukselkowa z serkiem topionym.  
  • Tym, którzy lubią proste zupy warzywne, polecamy przepis na zupę kalarepową lub kalafiorową. Świetnie smakuje też subtelny wywar z dodatkiem fasolki szparagowej. Można podawać je z ziemniakami, makaronem, pierożkami tortellini lub lanymi kluskami. 
  • Prostą kompozycję warzywną wystarczy doprawić solą i pieprzem, ale można też wykorzystać listki cząbru, majeranek i paprykę. Zupa brukselkowa zyska na dodatku czosnku i pora. 
  • Potrawę można przechowywać w lodówce przez 3 dni. Można ją też zamrozić, ale warto zrobić to przed dodaniem śmietany. 
  • Szybka zupa z brukselki i warzyw smakuje świetnie z dodatkiem dobrej jakości pieczywa. Jeśli mamy więcej czasu, możemy przygotować placki kefirowe, czyli podkarpackie proziaki
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z brukselki – jak zrobić pyszny obiad?  

Zupa brukselkowa to bardzo proste danie obiadowe zabielone śmietaną. Bazę stanowi esencjonalny bulion warzywny. Możemy przygotować go samodzielnie lub skorzystać z dobrej jakości, ekologicznej kostki rosołowej. Żeby wydobyć jak najwięcej smaku, przygotowanie zupy brukselkowej rozpoczynamy od zeszklenia na maśle cebulki. Przed dodaniem bulionu podsmażamy również marchewkę i pietruszkę. Uważamy, żeby nie rozgotować brukselki. Wraz z ziemniakami gotujemy do momentu, w którym warzywa będą dostatecznie miękkie. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną. Oznacza to, że powinniśmy ją wymieszać najpierw z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym naczyniu, a dopiero potem wlać do garnka. Dzięki temu mamy pewność, że się nie zwarzy pod wpływem gorąca. Serwujemy danie z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zupa z brukselką uda się również w wersji wegańskiej. Masło wystarczy zastąpić oliwą. W roli śmietany równie dobrze sprawdzi się zamiennik owsiany lub sojowy. 

Jak przygotować brukselkę do zupy i nie tylko? 

Brukselka to, obok kalafiora, brokułu i kalarepy, jedno z warzyw z rodziny kapustowatych, powstałych ze skrzyżowania kapusty i jarmużu. Długo nie cieszyła się dobrą sławą, przypominając o niefortunnie przygotowanych, przedszkolnych posiłkach. Choć dawno oswoiliśmy podobnie postrzegany szpinak, brukselka wciąż nie doczekała się zbyt wielu receptur, które obsadziłyby ją w głównej roli. Te małe kapustki pełne witamin i wartości odżywczych dostępne są jednak przez cały rok, dlatego warto wiedzieć, jak włączyć je do swojej diety. Jednym z częstych błędów popełnianych podczas przyrządzania brukselki jest gotowanie jej znacznie za długo i na domiar złego, pod przykryciem. Warto wiedzieć, że wystarczy 5–7 minut, żeby brukselka nadała się do spożycia. Poziom miękkości możemy łatwo sprawdzić za pomocą widelca. Zachowa piękny, zielony kolor, jeśli przelejemy ją zimną wodą. Sprawdźcie, jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka. 

Pomysły na brukselkę 

Zupa brukselkowa to pożywne danie, które sprawdzi się na codzienny obiad. To niezwykle zdrowe warzywo kapustne możemy też wykorzystać na inne sposoby. Oto kilka przykładów: 

  • brukselka marynowanaw octowej zalewie z papryczką chili i czosnkiem. To chrupiąca przekąska, dodatek do obiadu zamiast surówki lub składnik burgerów, kanapek i sałatek.   
  • pieczona brukselka – wystarczy skropić ją oliwą, ale możemy też zrobić słodko-kwaśną marynatę na bazie octu balsamicznego i miodu. Tak przyrządzone warzywo możemy wykorzystać w nieskończonej ilości wersji. Zaserwować z kaszą gryczaną lub ryżem jaśminowym. Wykorzystać jako składnik sałat na bazie świeżych liści. Podać z humusem, tofu, do pieczonej ryby lub drobiu. Połączyć z uprażonymi orzechami i prostym winegretem
  • kiszona brukselka – to nie tylko ciekawa przekąska, ale także smaczny sposób na wzmocnienie odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jest lekko kwaśna i delikatnie czosnkowa, a do tego przyjemnie chrupie. W smaku przypomina klasyczną kiszoną kapustę. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne