Zupa Borowikowo-Tymiankowa

Zupa Borowikowo-Tymiankowa

Dodany przez:

Zupa Borowikowo-Tymiankowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • garść suszonych borowików
  • 50 dag świeżych borowików
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 1,5 bulionu mięsnego
  • pęczek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • makaron wstążki do podania

Przygotowanie

  1. Jak zrobić zupę grzybową:
  2. Zupa grzybowa - zupa borowikowo-tymiankowa
  3. Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 3 godz. Świeże grzyby czyścimy i kroimy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy.
  4. Dokładamy osączone świeże grzyby, chwilę podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy gałązki tymianku i grzyby suszone razem z wodą z moczenia, gotujemy ok. 30 min. Doprawiamy do smaku, podajemy z ugotowanym makaronem.
  5. Zamiast solą, proponujemy przyprawić zupę sosem sojowo-grzybowym – wspaniale wzmacnia kolor oraz naturalne smaki i zapachy.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy Grzyby obiad zupa Zupa Grzybowa zupa borowikowo-tymiankowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze