Zupa Borowikowo-Tymiankowa

Zupa Borowikowo-Tymiankowa

Zupyzupa grzybowadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 142 głosów)

Składniki:

  • garść suszonych borowików
  • 50 dag świeżych borowików
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • 1,5 bulionu mięsnego
  • pęczek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • makaron wstążki do podania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jak zrobić zupę grzybową:
  • Zupa grzybowa - zupa borowikowo-tymiankowa
  • Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 3 godz. Świeże grzyby czyścimy i kroimy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy.
  • Dokładamy osączone świeże grzyby, chwilę podsmażamy. Zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy gałązki tymianku i grzyby suszone razem z wodą z moczenia, gotujemy ok. 30 min. Doprawiamy do smaku, podajemy z ugotowanym makaronem.
  • Zamiast solą, proponujemy przyprawić zupę sosem sojowo-grzybowym – wspaniale wzmacnia kolor oraz naturalne smaki i zapachy.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też przepis na: krem z borowików

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
ZUPA SZPINAKOWA

pyszna i pożywna zupa.

Anja

ZUPA SZPINAKOWA