Artur Rogalski
4.33 (234)
Zrazy wołowe to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W czasach Rzeczypospolitej szlacheckiej było to danie na swój sposób zerowaste'owe - były sposobem na wykorzystanie skrawków pieczeni z poprzedniego dnia, nawet na dworze królewskim. Obecnie najczęściej przygotowuje się je z rozbitych plastrów rostbefu lub antrykotu z boczkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym w środku. Warto je dusić w sosie z grzybowym akcentem, który ma niepodważalny wpływ na smak i aromat mięsa. Mamy dla Was przepis na zrazy zawijane, jak u babci.
antrykot 500 g
boczek wędzony 100 g
kiszone ogórki 2 szt.
cebula 0.5 szt.
musztarda 40 g
bulion wołowy 250 ml
mąka pszenna 15 g
olej 45 ml
sól 5 g
pieprz 0.5 łyżeczki
suszone grzyby 10 g
Przygotowanie: ogórki kroimy wzdłuż na połówki, a potem na ćwiartki. Cebulę tniemy w piórka. Podgrzewamy też rosół wołowy.
Wołowina: kroimy ją na plastry o grubości ok. 1 centymetra (z podanej porcji wyjądą nam mniej więcej 4 porcje). Rozbijamy ją w miarę cienko, smarujemy musztardą.
Zawijanie zrazów: na każdym plasterku mięsa kładziemy po 2 plasterki boczku wędzonego (lub parzonego). Przy brzegu dłuższej strony układamy ogórki i piórka cebuli. Zawijamy je w rulon i zabezpieczamy wykałaczkami, szpilkami do mięsa lub okręcamy grubszą nitką bawełnianą.
Obsmażanie: na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go. Na ciepły wykładamy zrazy wołowe i smażymy przez chwilkę z każdej strony.
Duszenie: zrazy przekładamy do garnka i zalewamy gorącym rosołem. Dorzucamy garść suszonych grzybków (mogą to być świeże leśne grzyby, a nawet pieczarki, ale wcześniej warto je podsmażyć). Dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny do 2, ale już po 1. godzinie warto sprawdzić miękkość mięsa.
Sos: zagęszczamy go mąką rozrobioną w wodzie - nie więcej niż 125 ml. Wlewamy do garnka i dusimy je jeszcze przez 2 minuty.
Podanie: usuwamy z mięsa wykałaczki, nitkę lub szpilki. Zrazy wołowe dobrze odnajdują się w towarzystwie klusek śląskich, kopytek i kaszy gryczanej. Nie może też zabraknąć tu surówki z buraczków lub z modrą kapustą, tradycyjnie podawanej na Śląsku.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.