Zrazy z mięsa mielonego w sosie z suszonych grzybów

Super danie - do obiadu, a także na uroczystą kolację

dodany przez: Aseret aseret

dania główne dania mięsne zrazy sosy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 195 głosów)

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe lub drobiowe - 50 dag
  • kajzerki - 2 szt
  • jajko - 2 szt
  • masło - 3-4 łyżki
  • czosnek - 2 duże ząbki
  • posiekana natka - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • śmietana - 300 ml
  • mąka - 2 - 4 łyżki
  • grzyby suszone - 6 dag

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zrazy z mięsa mielonego w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby płuczemy, zalewamy czystą ciepłą wodą i odstawiamy przynajmniej na 2 - 3 godziny - a najlepiej na całą noc i jeśli są duże kroimy je na mniejsze i gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły.
  • Kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie, dokładnie je odciskamy i dodajemy do mięsa - ja zrobiłam z łopatki i i indyczego - dodajemy, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 płaską łyżkę masła, posiekaną natkę i jaja.
  • Doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo mielonego - bezpośrednio do mięsa) i solą.
  • Masę wyrabiamy dokładnie, aż stanie się kleista.
  • Formujemy owalne zrazy.
  • Obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy je na pozostałym maśle.
  • Zrazy układamy w rondlu i dodajemy ugotowane grzyby razem z wywarem, w którym się gotowały.
  • Dusimy na wolnym ogniu - 20 minut.
  • Na koniec wlewamy śmietanę, jeszcze raz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami posypane natką, lub jako samodzielne danie z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy