Żołądki z suszonymi pomidorami

moje ulubione żołądki drobiowe

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 181 głosów)

Składniki:

  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 150 pomidorów suszonych ( w oleju ziołowym )
  • 5 plastrów bakłażana
  • 350 ml rosołu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • odrobina mąki ziemniaczanej ( do zagęszczenia sosu )
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żołądki dokładnie umyć i pokroić każdy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić żołądki. Smażyć do zrumienienia a potem dodać cebulę i bakłażana pokrojone w kostkę ( bakłażana dodałam od razu
  • bo chciałam aby się rozgotował i nie był widoczny dla mojego synka nie jedzącego warzyw ). Nadal chwilę smażyć. Pomidory odsączyć z oleju i pokroić w paski po czym dodać do żołądków i podlać rosołem. Dodać przyprawy i dusić do miękkości żołądków. Na koniec ewentualnie doprawić i zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Sos zagotować i podawać np. z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy