Żołądki w sosie koperkowym

bardzo smaczne, przepis mam od Halinki R.

dania mięsnegulasz

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 201 głosów)

Składniki:

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 2 marchewki starte na grubych oczkach tarki
  • 0,5 pęczka zielonego koperku
  • posiekanego
  • 2 cebule posiekane
  • 5 -6 łyżek smietany słodkiej 30%
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka wina białego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
  • Vegeta ,sól
  • kolorowy mielony pieprz
  • szczypta cukru.
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żołądki oczyścić
  • opłukać
  • zalać wodą zagotować
  • odlać wodę i zalać swieżą
  • zagotować
  • znów odlać i zalać swieżą wodą
  • lekko posoloną
  • po czy zmniejszyć płomień i gotować 10 min.
  • Odcedzić zalać swieżą wodą
  • dodać 1 listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki jarzynki
  • sól do smaku i gotować do miękkosci około 1,5 godz. Miękkie osączyć i pokroić w paski.
  • Na patelni rozgrzej masło z olejem
  • zeszklić cebulę ze szczyptą cukru i Vegety dodać startą marchewkę podsmażyć 2 min
  • dodać pokrojone w paski żołądki
  • wlać wino i wodę
  • dusić około 15 minut.
  • Następnie do sosu dodać koperek i wlać smietanę.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem .
  • Wierzch oprószyć mąką po całości i szybko wymieszać.
  • Poddusić chwilę aby mąka straciła smak surowizny . Podać z ziemniaczkami lub kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy