Żołądki kurze w sosie czosnkowym

Dość dużo czosnku w przepisie, ale wierzcie mi - w tym tkwi urok tego gulaszu

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1kg żołądków z kurczaka
  • 1 duża główka czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ok. 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki masła
  • 3 łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żołądki dokładnie oczyścić
  • wypłukać. Można pokroić w paski
  • ale niekoniecznie. Przełożyć do rondla
  • zalać dwiema szklankami wody
  • dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem
  • na niedużym ogniu
  • ok. 40 min
  • aż będą prawie miękkie. Czosnek obrać
  • drobno posiekać
  • dodać do żołądków razem z solą i pieprzem
  • dusić kolejne 15min. Miękkie masło utrzeć z mąką na jednolitą pastę i przełożyć do rondla
  • zagotować mieszając
  • dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Ilość czosnku może niektórych zniechęcać
  • ale uwierzcie
  • że wcale nie jest go zbyt dużo.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy