Złoty kurczak

Ocena:

4.55 (173)

  • 25 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 230 kcal

Składniki:

  • kurczak (ok. 1 i 3/4 kg)
  • kajzerka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do brytfanny

Złoty kurczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Natkę opłukać, listki posiekać. Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, wymieszać z natką i masłem, przyprawić solą i pieprzem. Olej wymieszać z miodem i sokiem z cytryny.
  • Tuszkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórę na piersi kurczaka lekko unieść, nałożyć farsz. Kurczaka ułożyć w natłuszczonej brytfannie, polać olejem z dodatkami. Piec godzinę w temp. 180 C, podlewając wytwarzającym się sosem.
  • Przybrać przesmażonymi pieczarkami podanymi w wydrążonych skórkach cytrusowych.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne