Złocista zupa z karpia

Zupa z karpia to nieoczywista propozycja wśród wigilijnych potraw. W postaci złocistego bulionu, zupa z karpia będzie rozgrzewającą propozycją nie tylko na świąteczny stół!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • masło
  • porcja włoszczyzny + nieduża bulwa selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1,5 kg głów, ogonów i szkieletów karpia
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzewamy 3–4 łyżki masła, wrzucamy oczyszczoną i pokrojoną na małe kawałki włoszczyznę, selera oraz przyprawy, dusimy 10–15 min.
  2. Wkładamy części karpia oraz same gałązki z natki (listki obrywamy i odkładamy do dekoracji), zalewamy 2 l ciepłej wody, wsypujemy lubczyk i skórkę z cytryny, gotujemy 1 godz. na minimalnym ogniu (płyn ma ledwo-ledwo mrugać). Wywar zlewamy przez gęste sitko, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
  3. Kilka kawałków marchewki opłukujemy z szumowin, kroimy dekoracyjnie, dodajemy do przecedzonej zupy.
  4. Podajemy z domowym makaronem lub domowymi spätzlami i natką
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
zupa z karpia zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy