Złocista zupa z karpia

Zupa z karpia to nieoczywista propozycja wśród wigilijnych potraw. W postaci złocistego bulionu, zupa z karpia będzie rozgrzewającą propozycją nie tylko na świąteczny stół!

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 175 głosów)

Składniki:

  • masło
  • porcja włoszczyzny + nieduża bulwa selera
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1,5 kg głów, ogonów i szkieletów karpia
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W dużym garnku rozgrzewamy 3–4 łyżki masła, wrzucamy oczyszczoną i pokrojoną na małe kawałki włoszczyznę, selera oraz przyprawy, dusimy 10–15 min.
  • Wkładamy części karpia oraz same gałązki z natki (listki obrywamy i odkładamy do dekoracji), zalewamy 2 l ciepłej wody, wsypujemy lubczyk i skórkę z cytryny, gotujemy 1 godz. na minimalnym ogniu (płyn ma ledwo-ledwo mrugać). Wywar zlewamy przez gęste sitko, przyprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
  • Kilka kawałków marchewki opłukujemy z szumowin, kroimy dekoracyjnie, dodajemy do przecedzonej zupy.
  • Podajemy z domowym makaronem lub domowymi spätzlami i natką
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: Tradycyjny karp – co trzeba wiedzieć o tej rybie?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy