Zig- Zap

Ciasto zig zap inspirowane popularnymi lodami. Tęczowa warstwa z pianki na pysznym biszkopcie to przepis na deser, który zasmakuje całej rodzinie!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Biszkopt: Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka maki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • Składniki na mase:
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 4 różne galaretki o kontrastowych kolorach

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
  2. Wykonanie:
  3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  4. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczeniai budyniem, lekko wymieszać.
  5. Wylać na formę do pieczenia, pieć w temp. 160-180C około 30- 40 minut.
  6. Masa na Biszkopt:
  7. Wykonanie:
  8. Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
  9. Po 1/4 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3-4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
  10. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
serek deser biszkopt galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze