REKLAMA

Ziemniaki w panierce

Pieczone ziemniaki w panierce, zamiast frytek lub ziemniaków z wody

dodany przez: Kwiatek kwiatek

Zapiekanki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 188 głosów)


Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mielonego pieprzu ziołowego
  • sól
  • olej do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić ziemniaki. Pierwszą część ziemniaków smażyć na małym ogniu posypując bułką zmieszaną z przyprawami (wsypać całość panierki). Pozostałe ziemniaki można już obtaczać w oleju zmieszanym z panierką. Ziemniaki muszą być obtoczone ze wszystkich stron. Opanierowane ziemniaki wrzucić na blachę z wylanym olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut. Można podawać jako dodatek do grillowanego mięsa, lub jako samodzielne danie podane z sałatką pomidorową.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy