Ziemniaki po staropolsku

Wspaniałe ziemniaczki...

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Ziemniaki
  • przyprawy:
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Umyte, obrane, pokrojone w mniejsze części ziemniaki ugotować.
  2. Odcedzić.
  3. Na patelni podgrzać olej. Wsypać:
  4. łyżeczkę papryki słodkiej
  5. pół łyżeczki papryki ostrej
  6. łyżeczkę pieprzu ziołowego
  7. 2-3 łyżki majeranku
  8. ulubione zioła, np. prowansalskie
  9. można wcisnąć ząbek czosnku.
  10. Wymieszać. Ziemniaki obtoczyć w oleju i smażyć, najpierw z jednej strony, potem przemieszać. Pozwolić, by się na złoto zrumieniły.
  11. Pyszne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, z kleksem kwaśnej śmietany.
  12. W ten sposób można potraktować także nadmiar ziemniaków z obiadu.
obiad kolacja ziemniaki przyrawy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze