Ziemniaki po nelsońsku

Rodzina była nimi zachwycona.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 158 głosów)

Składniki:

  • 8 ugotowanych ziemniaków;
  • 40 dag pieczarek;
  • cebula;
  • 4 jaja ;
  • 0,5 szklanki śmietany i mleka ;
  • kostka bulionowa grzybowa;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól, pieprz, liść laurowy;

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i zrumienić na gorącym oleju z posiekaną cebulą.
  • Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki pokroić w plasterki.
  • W rondlu o grubym dnie układać warstwami ziemniaki, grzyby i jaja, oprószając każdą warstwę solą i pieprzem.
  • Zalać mlekiem ze śmietaną i pokruszoną kostką grzybową. Dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem lub wstawić do piekarnika na 20min.
  • Podawać z surówką.
  • Jeśli ktoś woli dania mięsne może włożyć do rondla kawałki duszonego lub podsmażonego mięsa, wędliny lub boczku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy