Ziemniaki po nelsońsku

Rodzina była nimi zachwycona.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 8 ugotowanych ziemniaków;
  • 40 dag pieczarek;
  • cebula;
  • 4 jaja ;
  • 0,5 szklanki śmietany i mleka ;
  • kostka bulionowa grzybowa;
  • 2 łyżki oleju;
  • sól, pieprz, liść laurowy;

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i zrumienić na gorącym oleju z posiekaną cebulą.
  2. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki pokroić w plasterki.
  3. W rondlu o grubym dnie układać warstwami ziemniaki, grzyby i jaja, oprószając każdą warstwę solą i pieprzem.
  4. Zalać mlekiem ze śmietaną i pokruszoną kostką grzybową. Dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem lub wstawić do piekarnika na 20min.
  5. Podawać z surówką.
  6. Jeśli ktoś woli dania mięsne może włożyć do rondla kawałki duszonego lub podsmażonego mięsa, wędliny lub boczku.
Grzyby warzywa obiad zapiekanka cebula ziemniaki jaja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy