Ziemniaki pieczone ze śmietaną

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 210 kcal Składniki na 4 porcje

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
210.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 148 głosów)

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • łyżka masła
  • 6 dag rokpola
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • pęczek szczypiorku posiekany (można zastąpić natką pietruszki, kolendrą, lubczykiem)
  • kilka liści sałaty
  • 2–3 pomidory
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach (15 min) z łyżeczką soli. Dwa obrać ze skórki, ugnieść widelcem razem z łyżką masła i rokpolem, doprawić solą i pieprzem.
  • Pozostałe ziemniaki przekroić na połówki, na każdej kłaść masę ziemniaczano-serową. Wierzch przykryć łyżką śmietany i posypać szczypiorkiem. Na talerzach układać ziemniaki obłożone liśćmi sałaty i pomidorami.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 210.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy