Ziemniaki faszerowane kapustą

Przepis na doskonałe ziemniaki faszerowane kapustą

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kapusta kiszona zapiekanki

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 193 głosów)

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 10 dag boczku
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • szczypiorek posiekany do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Ziemniaki faszerowane kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach na pół twardo. Ściąć wierzchy (podłużnie), a z dolnej części delikatnie wydrążyć łyżeczką miąższ.
  • Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Kapustę poszatkować, dodać do boczku z cebulą, wlać 1/2 szkl. wody i dusić do miękkości.
  • Jajka obrać i posiekać, wymieszać z przestudzonym farszem kapuścianym, doprawić solą i pieprzem.
  • Farszem napełnić ziemniaki, posypać kminkiem, przykryć wierzchami. Ułożyć w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu.
  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę.
  • Wierzch ziemniaków skropić połową mleka i polać zasmażką. Resztę mleka wlać do naczynia żaroodpornego z ziemniakami i zapiekać całość 30 min w 180°C.
  • Podawać posypane szczypiorkiem.

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy