Ziemniaki faszerowane

Przygotowanie: 45 minut Porcja: 125 kcal Składniki na 6 porcji

Przekąski

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
125.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 203 głosów)

Składniki:

  • 6 podłużnych dużych ziemniaków
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • mała cukinia
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki wyszorować szczoteczką, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 15 minut. Wyjąć, ostudzone przekroić nie do końca na pół. Rozchylić, spiąć długimi wykałaczkami i napełnić żółtym serem.
  • Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cukinie umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa, przyprawić solą i pieprzem.
  • Ziemniaki dopełnić farszem warzywnym, skropić olejem, zawinąć w pergamin. Grillować 15 minut.
  • RADA: Ziemniaki są wprost stworzone do pieczenia na grillu. Możemy napełniać je różnymi farszami, np. z mielonego mięsa, posiekanych grzybów czy bryndzy wymieszanej z ziołami. Możemy je również lekko obgotować, owinąć folią i upiec. Podawać z masełkiem smakowym.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 125.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy