Ziemniaki faszerowane

Przygotowanie: 45 minut Porcja: 125 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Ziemniaki faszerowane

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
125 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 6 podłużnych dużych ziemniaków
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 2 strąki kolorowej papryki
  • mała cukinia
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 15 minut. Wyjąć, ostudzone przekroić nie do końca na pół. Rozchylić, spiąć długimi wykałaczkami i napełnić żółtym serem.
  2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cukinie umyć i osuszyć, pokroić w kostkę. Wymieszać warzywa, przyprawić solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki dopełnić farszem warzywnym, skropić olejem, zawinąć w pergamin. Grillować 15 minut.
  4. RADA: Ziemniaki są wprost stworzone do pieczenia na grillu. Możemy napełniać je różnymi farszami, np. z mielonego mięsa, posiekanych grzybów czy bryndzy wymieszanej z ziołami. Możemy je również lekko obgotować, owinąć folią i upiec. Podawać z masełkiem smakowym.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
grill warzywa przekąska wegetariańska cukinia Papryka ser żółty ziemniaki faszerowane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze