Ziemniaczki w zielonym sosie

małe urozmaicenie tradycyjnych ziemniaków

Dania główne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 142 głosów)

Składniki:

  • ziemniaczki, ilość zależna od upodobań i potrzeb :)
  • sos:
  • 1/4 zielonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czuba łyżka posianego koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaczki ugotować w osolonej wodzie. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek obrać, dodać sok z cytryny, koperek i zmiksować blenderem. Dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. 1 łyżek sosu dodać do odcedzonych ziemniaków i potrząsnąć kilka razy garnkiem. Ziemniaki wyłożyć n talerz i polać sosem. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy