Ziemniaczany devolaj z farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, a po ugotowaniu rozgniatamy na purre. Doprawiamy solą, pieprzem, i przyprawą do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodajemy bułkę tartą i wbijamy 1 jajko. Mieszamy i formujemy kotelciki w kształcie prosokątów. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z rozgraznaym olejem. Na patelnię wsypujemy też pokrojone w kostkę ogórki. Smażymy aż stracą posmak surowizny i doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu do farszu dodajmey starty ser i mieszamy. Farsz nakładamy łyżeczką herbacianą na środek każdego kotelcika, po czym kotlecik zwijamy w rulonik. Tak przygotowane kotleciki panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoty kolor. Smacznego!
Komentarze