Ziemniaczany devolaj z farszem

Ocena:

4.43 (197)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Tanie, bezmięsne danie

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • Sól,i pieprz do smaku
  • Kilka łyżek przyprawy do ziemniaków
  • Na farsz:
  • 1/2 cebuli
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 średnie pieczarki
  • garść startego żółtego sera

Ziemniaczany devolaj z farszem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, a po ugotowaniu rozgniatamy na purre. Doprawiamy solą, pieprzem, i przyprawą do ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodajemy bułkę tartą i wbijamy 1 jajko. Mieszamy i formujemy kotelciki w kształcie prosokątów. Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię z rozgraznaym olejem. Na patelnię wsypujemy też pokrojone w kostkę ogórki. Smażymy aż stracą posmak surowizny i doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu do farszu dodajmey starty ser i mieszamy. Farsz nakładamy łyżeczką herbacianą na środek każdego kotelcika, po czym kotlecik zwijamy w rulonik. Tak przygotowane kotleciki panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni na złoty kolor. Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne