Gorący kociołek

Ocena:

4.43 (149)

  • 60 min.
  • dla 10 osób
  • łatwy

Kociołek to jednogarnkowe, proste i sycące danie. Letnie wieczory warto spędzić wspólnie z przyjaciółmi i rodziną przy ognisku, na którym przygotować można kociołek jak u babci. Kulinarne przygody nie muszą kończyć się latem, a gorący kociołek można przyrządzić na wiele sposobów, również w domu. Szczególnie polecamy przepis na kociołek rosyjski.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  1 kg

  • pieczarki  1 kg

  • cebula  3 szt.

  • czerwona papryka  2 szt.

  • żółta papryka  1 szt.

  • olej słonecznikowy  2 łyżki stołowe

  • masło  1 łyżka stołowa

  • przecier pomidorowy  500 ml

  • ketchup  4 łyżki stołowe

  • słodka papryka  1 łyżka stołowa

  • papryka ostra  0.5 łyżeczki

  • majeranek  1 łyżeczka

  • lubczyk  1 łyżeczka

  • sól  0.5 łyżeczki

  • pieprz  0.5 łyżeczki

  • ziele angielskie  3 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • woda  750 ml

Gorący kociołek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsza kawałki. Posypujemy papryką, majerankiem, lubczykiem i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso na złoto z obu stron. Przekładamy do kociołka. Jeśli nie mamy naczynia tego typu,  wykorzystajmy garnek z grubszym dnem.

    kurczak i przyprawy
  • Krok 2:

    Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Przesmażamy na rozgrzanym maśle, doprawiając pod koniec smażenia (jak puszczą wodę i płyn odparuje) solą i pieprzem. Przekładamy do garnka i mieszamy razem z mięsem na kociołek. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dolewamy 0,5 litra wody, włączamy płomień i gotujemy do miękkości przez ok. 15 minut. 

    pieczarki na patelni
  • Krok 3:

    W tym czasie obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i szklimy na patelni. Przekładamy do kociołka, dodajemy ketchup i przecier pomidorowy, całość mieszamy. Gotujemy jeszcze 15 minut, dolewając 250 ml wody. 

    cebula pokrojona

Porady

  • Kociołek podajemy z makaronem, ziemniakami lub kaszą, które sprawią, że danie będzie pożywne i sycące.
  • Jeśli zdecydujemy się przygotować gorący kociołek na ognisku, ścianki naczynia należy wysmarować tłuszczem, a następnie wyłożyć liśćmi kapusty lub słoniną. Pozwoli to uniknąć przypalenia się potrawy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić kociołek?

Zupa kociołek jest bardzo prosta w przygotowaniu. To jakie składniki dodamy do kociołka to tak naprawdę jedynie kwestia naszej wyobraźni. Możemy wykorzystać do niego nie tylko składniki zaproponowane w przepisie, ale też użyć warzyw zalegających nam od dłuższego czasu w lodówce. 

Jak zrobić dobrą zupę kociołek? Jeśli nie wiemy jakie mięso dodać do kociołka to warto sugerować się własnymi upodobaniami. Dodatek kurczaka sprawi, że zupa kociołek będzie uniwersalna w smaku i będziemy mogli poczęstować nią każdego. Dla fanów dziczyzny polecamy kociołek myśliwski, do którego dodać można mięso z upolowanej zwierzyny.

Jak przygotować kociołek na ognisko?

Jak zrobić palenisko pod kociołek? Ważne jest, by kociołek nie był umieszczony bezpośrednio w ogniu. Jeśli tak się stanie, temperatura będzie zbyt wysoka. Najlepiej, jeśli palenisko będzie się delikatnie żarzyło. 

Kociołek na ognisko musi być już przygotowany wcześniej. Składniki kociołka trzeba ułożyć warstwami na wysmarowanych tłuszczem ściankach naczynia. Żar z paleniska należy delikatnie rozgarnąć, kociołek wstawić do żaru i przysypać nim jego dół. Tradycyjne prażonki sprawdzą się idealnie jako alternatywa dla klasycznego grilla.
 

Kociołek żeliwny czy emaliowany? 

Danie kociołek wzięło swoją nazwę od naczynia, w którym jest przyrządzane. Jaki kociołek wybrać z wielu modeli dostępnych na rynku? W pierwszej kolejności należy wybrać materiał, z jakiego kocioł jest wykonany. Najpopularniejsze są kociołki emaliowane. Jedzenie nie przywiera do ich powierzchni, dzięki czemu są łatwe w czyszczeniu. 

Jeśli jesteśmy tradycjonalistami, warto wybrać kociołek żeliwny. To właśnie w nich przygotowywano pierwsze, tradycyjne dania tego typu. Wybór ten przysparza jednak dodatkowych kłopotów. Jak dbać o żeliwny kociołek? Po każdym użyciu ważna jest jego odpowiednia konserwacja. Powierzchnię naczynia należy odpowiednio natłuścić olejem, by uniknąć rdzy.

Kociołki dostępne są w wielu rozmiarach. Przy wyborze odpowiedniego dla siebie, warto pomyśleć, w ile osób będziemy biesiadować przy kociołku pełnym jedzenia. Powinniśmy kierować się prostą zasadą, według której jeden litr pojemności kociołka to porcja dla jednej osoby. 

Każdy garnek powinien być wyposażony w 3 nóżki, dzięki którym ustawimy kociołek w palenisku. Warto wybrać taki, w którym nóżki można odkręcić. Dzięki temu będziemy mogli przygotować kociołek na domowej kuchence. Ponadto powinniśmy być wyposażeni w przykręcaną pokrywę do kociołka, która przyspiesza gotowanie i redukuje odparowywanie wody z dania.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne