Jeśli nie lubisz mięsa lub znudziły Ci się zwykłe schabowe to te kotlety będą idealne na obiad.
Składniki:
Dwie duże marchewki lub cztery małe
Jedno jajko
Tarty ser ilość według uznania
Bułka tarta
Przyprawy wg uznania ja dodaję bazylię, pieprz, sól, paprykę, albo na co mam ochotę ;)
Marchewkowe kotlety - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Marchewki ścieramy na tarce ( na grubych oczkach) i podduszamy ją przez około 10 min, tak aby zmiękła, można dodać trochę masła ( łyżeczkę). Ser żółty również ścieramy i dodajemy go do ostudzonej marchewki, jajko rozmącamy i również dodajemy do marchewki. Należy dodać też trochę bułki tartej, aby łatwiej formować kotleciki, dodajemy także przyprawy według uznania. Kotleciki formujemy w kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy z obu stron na złoto. Podajemy z ryżem, ziemniakami bądź też z lekką sałatką. Smacznego.