marchewkowe_kotlety

Marchewkowe kotlety

Ocena:

4.53 (151)

  • 10 min.
  • dla 3 osób
Jeśli nie lubisz mięsa lub znudziły Ci się zwykłe schabowe to te kotlety będą idealne na obiad.

Składniki:

  • Dwie duże marchewki lub cztery małe
  • Jedno jajko
  • Tarty ser ilość według uznania
  • Bułka tarta
  • Przyprawy wg uznania ja dodaję bazylię, pieprz, sól, paprykę, albo na co mam ochotę ;)

Marchewkowe kotlety - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchewki ścieramy na tarce ( na grubych oczkach) i podduszamy ją przez około 10 min, tak aby zmiękła, można dodać trochę masła ( łyżeczkę). Ser żółty również ścieramy i dodajemy go do ostudzonej marchewki, jajko rozmącamy i również dodajemy do marchewki. Należy dodać też trochę bułki tartej, aby łatwiej formować kotleciki, dodajemy także przyprawy według uznania. Kotleciki formujemy w kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy z obu stron na złoto. Podajemy z ryżem, ziemniakami bądź też z lekką sałatką. Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne