Zielony dip z dymką, awokado i szpinakiem

Idealny do surowych warzyw, pieczywa, przekąsek. Ma intensywny smak i równie intensywny zielony kolor - wypróbujcie przepis na zielony dip z dymką, awokado i szpinakiem.

Sosy

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 148 głosów)

Składniki:

  • średniej wielkości dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 dag (opakowanie) szpinaku baby
  • pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 10 dag kremowego serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • tabasco

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Miąższ z awokado miksujemy w malakserze z sokiem z cytryny na gładką masę. Dodajemy oczyszczone liście szpinaku, pokrojone dymki ze szczypiorem, obrany czosnek, ponownie dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jogurt i serek, miksujemy – masa powinna być gęsta i gładka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tabasco.
  • Przed podaniem schładzamy. Podajemy z kawałkami świeżych warzyw: marchewki, selera naciowego, papryki, ogórka, rzodkiewek, dymką typu paluch, oraz pieczywem, tj. tortilla, naan, bagietka, pumpernikiel.

Porady

Zobacz też: przepis na guacamole

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy