Tagliatelle z krewetkami

Ocena:

4.44 (159)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tagliatelle z krewetkami to efektowne, choć proste danie, idealne na eleganckie przyjęcie lub randkę we dwoje. Potrzebujecie tylko kilku składników i kilkunastu minut przygotowań, aby wyczarować pyszną kolację na włoską nutę. Jak to zrobić? Zobaczcie nasz przepis i odtwórzcie go we własnych kuchniach!

Składniki:

  • krewetki  200 g

  • makaron tagliatelle  200 g

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • czosnek  3 ząbki

  • passata pomidorowa  150 ml

  • papryka  1 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

  • śmietana kremówka  50 ml

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • rukola  50 g

  • pieprz  1 szczypta

  • sól  1 szczypta

  • białe wino  70 ml

Tagliatelle z krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sos: Krewetki rozmrażamy, a następnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a paprykę wydrążamy z nasion i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy czosnek oraz paprykę. Następnie dolewamy passatę pomidorową i wino. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietankę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

    Sos paprykowy przygotowanie
  • Krok 2:

    Krewetki: W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonym wrzątku. Krewetki podsmażamy na oliwie przez minutę z każdej strony, a następnie odkładamy na bok. Ugotowany makaron odcedzamy (zostawiamy kilka łyżek wody z gotowania) i wkładamy do sosu. Dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu i wszystko mieszamy. Makaron z sosem mieszamy z wcześniej usmażonymi krewetkami i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Tagliatelle podajemy na talerze udekorowane garstką rukoli. 

    krewetki

Porady

  • Tagliatelle z krewetkami to tylko jedna z propozycji. Jeśli nie mamy tego typu makaronu, możemy użyć również innych rodzajów, takich jak: spaghetti, pappardelle czy fettuccine.
  • Odcedzając makaron, warto zostawić kilka łyżek wody z gotowania i dodać ją do sosu. To sprawi, że sos nabierze lepszej konsystencji.
  • Gorącego, odcedzonego makaronu nie należy przelewać zimną wodą. Ta popularna niegdyś metoda pozbawia makaron cennej skrobi, która sprawia, że sos lepiej "lepi się" do makaronu, przez co dokładniej go porywa.
  • Szybkie tagliatelle z krewetkami można też przygotować na jednej patelni. Wystarczy przyrządzić na niej sos i ugotować w nim makaron pod przykryciem. Na koniec dorzucamy surowe krewetki, które błyskawicznie zetną się w gorącym makaronie. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak obrać krewetki?

Ten przepis można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych krewetek, Jeśli wybieramy mrożone owoce morza, kilka godzin wcześniej należy je odmrozić w lodówce. Natomiast jeśli używamy świeżych krewetek z głowami, najpierw należy je obrać. Jak to zrobić? Jeśli mają głowy, pierwszy krok to ich odcięcie. Krok drugi to zdjęcie twardego pancerzyka. Najłatwiej zrobić to, zaczynając od spodu brzucha, w miejscu gdzie obie strony pancerzyka się stykają. Ściągając pancerzyk, możemy zdjąć całość lub zostawić ogonek dla dekoracji, według naszego uznania. Krok trzeci to oczyszczenie jelit krewetki. Robimy płytkie nacięcie wzdłuż całego grzbietu krewetki i delikatnie wyciągamy jelito (wygląda jak czarna niteczka), najlepiej przy pomocy czubka nożyka lub wykałaczki. Obrane krewetki należy już tylko wypłukać i można je smażyć! 

Jakie wino do krewetek?

Krewetki w winie to jeden z najpopularniejszych sposobów przygotowywania tych owoców morza. Jakie wino wybrać, aby najlepiej komponowało się z delikatnym smakiem krewetek? Do dań z owocami morza powinniśmy wybierać białe wina, najlepiej te wytrawne. Szczepy, które idealnie pasują do dań z krewetek to: Chardonnay, Verdicchio, Sauvignon Blanc lub Riesling.

 

Tagliatelle z krewetkami - przepis o wielu twarzach

Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym to tylko jedna z wielu wersji tej pasty. Możemy przygotować też inne odsłony tego przepisu, z wykorzystaniem przeróżnych warzyw i sosów. Jak ugotować makaron z krewetkami na inne sposoby? Warto eksperymentować z różnymi sosami. Klasyczny sos do krewetek z makaronem przygotujemy na bazie masła, białego wina i czosnku. Do tej bazy warto dodać świeże zioła, sok z cytryny, a jeśli lubimy ostrzejsze smaki, papryczkę chilli. Fanom delikatniejszych i bardziej treściwych sosów z pewnością posmakuje tagliatelle w sosie śmietanowym, a tym, którzy lubią szybkie gotowanie- tagliatelle z krewetkami i pesto (można użyć zarówno klasycznego bazyliowego, jak i pesto z jarmużu czy pietruszki).

Do wszystkich sosów, warto też dodać przeróżne warzywa, które sprawią, że danie będzie jeszcze bardziej estetyczne, a do tego smaczniejsze i bardziej treściwe. Jakie warzywa pasują do krewetek? Właściwie wszystkie! Jednak najbardziej polecamy użycie pomidorków koktajlowych, kolorowych papryk czy świeżych szparagówPyszny jest również makaron z krewetkami i szpinakiem (zarówno świeżym, jak i mrożonym) oraz makaron z krewetkami i cukinią.

 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne