Zielone szparagi smażone na maśle / fot. iStock
4.02 (330)
Szparagi z patelni możemy podać jako dodatek do głównego dania lub samodzielną przekąskę. Sprawdzą się na każdy z głównych posiłków. W wersji śniadaniowej idealnie skomponują się z jajkiem, boczkiem i świeżą bagietką. Podane na obiad świetnie uzupełnią danie mięsne lub wegetariańskie. W końcu będą gościem honorowym na uroczystej kolacji. Smażone zielone szparagi smakują wybornie z lampką białego wina.
zielone szparagi 500 g
oliwa z oliwek 15 ml
czosnek 1 ząbek
sól 5 g
pieprz biały 2 g
masło 15 g
Szparagi: myjemy i odłamujemy twarde końcówki.
Marynata: w dużej misce mieszamy oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Szparagi przekładamy do miski i mieszamy z marynatą.
Smażenie: rozgrzewamy patelnię i przekładamy na nią szparagi z oliwą. Smażymy przez ok. 5 min. W tym czasie kilka razy ostrożnie potrząsamy patelnią, aby szparagi się nie przypaliły. Na koniec dodajemy masło i podgrzewamy całość przez ostatnią minutę.
Podawanie: szparagi z patelni podajemy ze świeżym pieczywem, jajkiem sadzonym lub posypane tartym parmezanem.
Porady
- Jeśli lubimy smak czosnku, możemy dodać o 2–3 ząbki więcej i pokroić je w cienkie plasterki.
- W podobny sposób możemy przygotować także białe szparagi z patelni. Zielone są jednak wygodniejsze, ponieważ nie trzeba ich obierać.
- Zdrewniałe końcówki szparagów można także odciąć nożem. Jednak najlepiej jest po prostu nagiąć łodyżkę – wtedy odłamie się w odpowiednim miejscu.
- Gotowe szparagi z patelni możemy także posypać świeżymi ziołami – koperkiem lub natką pietruszki.
- Szparagi z oliwą i przyprawami można przygotować również na grillu lub w piekarniku.
W sezonie na szparagi zielone lub białe łodyżki występują w wielu kompozycjach smakowych – na ciepło, na zimno, ze słodkimi lub ostrymi dodatkami. Do smażonych szparagów sprawdzą się następujące dodatki:
Jeśli mamy jednak ochotę na białe szparagi z patelni, dobrze jest je wcześniej zahartować:
Białe szparagi świetnie sprawdzają się w potrawach śniadaniowych, np. obok jajek po benedyktyńsku. Możemy z nich przygotować także aksamitną zupę krem ze szparagów.
Wybór zależy od gustu i diety. Smażone szparagi są bardziej chrupiące, ale także bardziej kaloryczne, ponieważ dodajemy tłuszcz na patelnię. Z kolei gotowane – są lekkostrawne, jednak szybko mogą zrobić się zbyt miękkie.
Jeśli chcemy, aby gotowane szparagi także były chrupiące, należy je zblanszować:
Blanszowane szparagi są świetnym dodatkiem do sałatek. Ciekawą propozycją jest sałatka ze szparagami i truskawkami – do której świetnie pasują grzanki z serem camembert – lub szybka sałatka ze szparagami – z dodatkiem awokado, ogórka i rzodkiewki.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.