Zielone suflety szparagowe

Szparagi w bardzo wysublimowanej formie. Suflety są mięciutkie i bardzo delikatne - uważajcie, żeby nie opadły!

suflet

Czas przygotowania:
85 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 157 głosów)

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów, obranych
  • 5 łyżek masła
  • 1/4 szklanki posiekanej szalotki
  • ząbek czosnku, posiekany
  • łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
  • tłuszcz do foremek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki pełnego mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka musztardy
  • szczypta kminku
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 3 żółtka
  • 5 białek jajek
  • 6–8 foremek do sufl ecików

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Szparagi tniemy na kawałki i blanszujemy 2 min w osolonym wrzątku. Osączamy, hartujemy w zimnej wodzie, aby przerwać proces gotowania. 2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy szalotki, czosnek i tymianek. Smażymy 4–5 min, nie dopuszczając do zrumienienia. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy z szalotkami. Foremki natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą. Resztę masła topimy, dodajemy mąkę i ubijamy trzepaczką, aż się połączą. Mieszamy przez kilka minut, nie rumieniąc. Powoli, po trochu dolewamy mleko, ubijając. Przyprawiamy solą, gałką muszkatołową, musztardą, kminkiem, imbirem i pieprzem. Ogień zmniejszamy i gotujemy 15 min, mieszając od czasu do czasu, tak aby nie przypalić sosu.
  • Po 15 min zdejmujemy beszamel z ognia i mieszamy z serem, łączymy z masą szparagową. Przyprawiamy, aby suflet miał zdecydowany smak. Dodajemy żółtka i mieszamy, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Na głębokiej blasze ustawiamy przygotowane foremki. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy prawie sztywną pianę. Dodajemy do masy szparagowej i delikatnie łączymy. Masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek.
  • Wierzch możemy delikatnie posypać resztką bułki tartej. Blachę wstawiamy do piekarnika, wokół foremek wlewamy wrzącą wodę do połowy ich wysokości. Pieczemy 10 min w temp. 190°C, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min, aż się zezłocą. Nie otwieramy drzwiczek piekarnika, aż sufl ety nie będą gotowe, bo mogą opaść.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz też: zupa szparagowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy