Zielone jajeczka

zobaczcie jakie wiosenne jajeczka zagościły u nas na Wielkanoc :)

Dodany przez:

Zielone jajeczka

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki majonezu domowego
  • 1 - 2 łyżeczki pitnego jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • garść młodej rzeżuchy
  • do smaku - sól, pieprz mielony

Przygotowanie

  1. jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam dobrze w zimnej wodzie. Obrałam ze skorupek. Nożykiem do carvingu - taki z szpiczastym zakończeniem w kształcie litery V - nacięłam je dookoła odcinając ok. 1/4 - 1/3 od góry. Malutką łyżeczką delikatnie wydrążyłam żółtka uważając żeby białka nie popękały. Żółtka przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam majonez i porwaną na kawałki zieleninę - zmiksowałam. Dolałam odrobinę jogurtu bo całość była zbyt gęsta i nie wszystko chciało się dobrze wymieszać. Doprawiłam i zmiksowałam ponownie. Zieloną masę nałożyłam do woreczka foliowego i odcięłam jeden z rogów. Wycisnęłam pastę napełniając czubato środki jajek
Śniadanie Wielkanoc jajka przekąska dla dzieci zielenina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy