Zielona zupa z parmezanem

Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 140 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
140 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 155 głosów)

Składniki:

  • 25 dag młodego szpinaku
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • po 10 dag brokułów, groszku cukrowego i zielonego groszku świeżego
  • 12,5 dag śmietany
  • 3 dag startego parmezanu
  • ew. 12 pierożków tortellini
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Zielona zupa z parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na gorącym maśle. Wrzucić szpinak i podgrzewać razem kilka minut. Wlać bulion, zagotować, przyprawić solą i pieprzem i gałką. Dusić ok. 10 minut.
  • Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki. Razem z groszkiem wrzucić do wrzącej osolonej wody i blanszować około 3–4 minut. Zahartować w zimnej wodzie.
  • Zupę zmiksować na purée, wlać śmietanę i zagotować. Ew. dodać tortellini i gotować razem 4–8 min. Dodać warzywa i podgrzewać razem ok. 2 min. Przyprawić i przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

Kalorie: 140

Porady

Zobacz też przepis na: Zielone gazpacho z chipsami z chorizo


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy