Zielona zupa z parmezanem

Ocena:

4.55 (155)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 140 kcal

Składniki:

  • 25 dag młodego szpinaku
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • po 10 dag brokułów, groszku cukrowego i zielonego groszku świeżego
  • 12,5 dag śmietany
  • 3 dag startego parmezanu
  • ew. 12 pierożków tortellini
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Zielona zupa z parmezanem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szpinak umyć i osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na gorącym maśle. Wrzucić szpinak i podgrzewać razem kilka minut. Wlać bulion, zagotować, przyprawić solą i pieprzem i gałką. Dusić ok. 10 minut.
  • Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki. Razem z groszkiem wrzucić do wrzącej osolonej wody i blanszować około 3–4 minut. Zahartować w zimnej wodzie.
  • Zupę zmiksować na purée, wlać śmietanę i zagotować. Ew. dodać tortellini i gotować razem 4–8 min. Dodać warzywa i podgrzewać razem ok. 2 min. Przyprawić i przed podaniem posypać płatkami parmezanu.

Porady

Zobacz też przepis na: Zielone gazpacho z chipsami z chorizo

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne