Zielona tarta z ziarnami i kiełkami

Jest piękna, pyszna i pełna witamin - oto przepis na zieloną tartę z ziarnami i kiełkami.

Dania główne

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 162 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • Jajko
  • sól
  • wypełnienie:
  • 30 dag liści szpinaku baby
  • 15 dag fety
  • 4 jajka, lekko ubite
  • drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
  • ząbek czosnku, posiekany
  • szklanka drobno startego parmezanu
  • 1/2 szklanki mieszanych, podprażonych ziaren: słonecznika, dyni, siemienia lnianego
  • 40 dag ricotty
  • sól, pieprz
  • szklanka mieszanych kiełków: rzodkiewki, buraczków, słonecznika, fasolki
  • szklanka liści roszponki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: zagniatamy z podanych składników i schładzamy przez 30 min. Formę na tartę o śr. 22 cm natłuszczamy i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy, przykrywamy pergaminem i strączkowymi, pieczemy 25 min w temp. 200°C. Usuwamy papier, strączkowe i pieczemy 10 min. Odstawiamy, zmniejszamy temp. do 160°C.
  • Wypełnienie: 25 dag szpinaku blanszujemy, hartujemy i odciskamy. Miksujemy na gruboziarniste purée. Łączymy z fetą, jajkami, skórką otartą z cytryny, czosnkiem, parmezanem, 2/3 ziaren, 30 dag ricotty, solą i pieprzem. Dodajemy odłożone liście szpinaku i przekładamy na ciasto. Pieczemy 25–30 min.
  • Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Sokiem z cytryny skrapiamy wymieszane kiełki z roszponką, resztą uprażonych ziaren, pozostałą ricottą, solą i pieprzem, rozkładamy to na tarcie i od razu podajemy.

Porady

Zobacz też: tarta z brokułami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy