Zielona sałatka z fenkułem i gruszką

Ciekawy mix na talerzu powstał, połączenie anyżkowego smaku fankuła ze słodką gruszką.

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Składniki:

  • SKładniki dla 2 os.:
  • 1 gruszka
  • 1/2 fenkuła
  • 2 łyżki płatków pszennych
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 liście sałaty rzymskiej
  • 3-4 garście roszponki
  • 10 pomidorków koktajlowych, cherry
  • oliwa z oliwek
  • oliwa z pestek dyni
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 grube plastry sera roquefour lub gorgonzola
  • 4 plastry dobrej szynki
  • gałązki świeżego majeranku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sałaty myjemy i suszymy, liście rzymskiej rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki, układamy zmieszane z roszponką na talerzach lekko oprószamy solą. Seler naciowy dorbno kroimy i posypujemy sałatę. Koper włoski myjemy i kroimy od dołu na cienkie plastry, a później w paski dodajemy do sałatki. Pomidorki myjemy, suszymy i przekrajamy na półów lub ćwiartki. Gruszkę obieramy ze skórki, przekrajamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Całość znów oprószamy solą i doprawiamy pieprzem. Szynkę kroimy na paseczki i prażymy na suchej patelni. Ser dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach z sałatą. Całość pokrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy szynką. Na tej samej patelni, na której prażyliśmy szynkę, prażymy płatki pszenne aż będą lekko brązowe i pachnące. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek i oliwą z pestek dyni i obsypujemy uprażonymi płatkami i gałązkami majeranku.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy