REKLAMA

Zielona sałata z oliwkami i papryką

Przygotowanie: 10 minut
Porcja: 190 kcal
Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
190 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 188 głosów)


Składniki:

  • główka sałaty masłowej
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • po 1/2 papryki żółtej i czerwonej
  • łyżka ziaren słonecznika
  • SOS:
  • 2–3 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • po 1/2 łyżeczki musztardy i miodu
  • ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Sałatę opłukać, osączyć, liście podzielić na kawałki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Dodać do sałaty wraz z oliwkami i ziarnami słonecznika.
  • Sos: czosnek obrać, drobno posiekać. Oliwę połączyć z octem, musztardą i miodem. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać, aż sos stanie się jednolity i gładki. Można dodać kroplę wody. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać. Dodać czosnek i dokładnie wymieszać, aż sos stanie się jednolity i gładki. Można dodać kroplę wody. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać.

Kalorie: 190

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy