Zebra lżejsza od puchu

Niesamowicie lekki i puszysty deser - idealny na upalne dni.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (500 ml)
  • 3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam morelowej, truskawkowej i wieloowocowej)
  • biszkopty do wyłożenia naczynie (niekoniecznie)
  • 100 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wiśniówki 40% (ja użyłam wiśniówki mojej produkcji)

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuszczamy w trzech miskach, w szklance wody każdą. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut tak, żeby powstał puch i aby mleko potroiło swoją objętość. Mleko dzielimy na 3 części i każdą z nich wlewamy do 1 galaretki. Miksujemy kolejno galaretki z mlekiem ok. 5 minut każdą (na najwyższych obrotach).
  2. W wersji z biszkoptami: mieszamy napar kawowy z wiśniówką, nasączmy nim ciastka. Dno oraz boki naczynia/tortownicy wykładamy biszkoptami.
  3. Masy galaretkowe wylewamy na przemian (po około 5 dużych łyżek każdej).
  4. Utworzy się w ten sposób kolorowa zebra.
  5. Wkładamy deser do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż całkowicie stężeje.
  6. Podajemy zimny.
  7. Smacznego!
deser galaretka ptasie mleczko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze