Zebra lżejsza od puchu

Niesamowicie lekki i puszysty deser - idealny na upalne dni.

ptasie mleczkoDeserygalaretki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Składniki:

  • 1 kartonik mleka skondensowanego niesłodzonego (500 ml)
  • 3 różnokolorowe galaretki (ja użyłam morelowej, truskawkowej i wieloowocowej)
  • biszkopty do wyłożenia naczynie (niekoniecznie)
  • 100 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wiśniówki 40% (ja użyłam wiśniówki mojej produkcji)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Galaretki rozpuszczamy w trzech miskach, w szklance wody każdą. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach ok. 10 minut tak, żeby powstał puch i aby mleko potroiło swoją objętość. Mleko dzielimy na 3 części i każdą z nich wlewamy do 1 galaretki. Miksujemy kolejno galaretki z mlekiem ok. 5 minut każdą (na najwyższych obrotach).
  • W wersji z biszkoptami: mieszamy napar kawowy z wiśniówką, nasączmy nim ciastka. Dno oraz boki naczynia/tortownicy wykładamy biszkoptami.
  • Masy galaretkowe wylewamy na przemian (po około 5 dużych łyżek każdej).
  • Utworzy się w ten sposób kolorowa zebra.
  • Wkładamy deser do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż całkowicie stężeje.
  • Podajemy zimny.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy