Żeberka z sosem barbecue

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 8- 10 minut Porcja: 700 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Żeberka z sosem barbecue

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
700 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • po łyżeczce sosu worcester i sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek mieszanych ziół
  • sól, pieprz
  • SOS:
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 łyżek brązowego cukru
  • 10 łyżek keczupu
  • łyżeczka sosu worcester
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki gorczycy w proszku

Przygotowanie

  1. ■ Żeberka podzielić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z olejem, sosem worcester i sojowym, musztardą, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Żeberka marynować 2 godz. Grillować z każdej strony 8–10 min, smarując marynatą.
  2. ■Sos: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku (z grubym dnem) wymieszać z cukrem, keczupem, sosem worcester, solą, pieprzem, octem i gorczycą. Ogrzewać ok. 15 min, mieszając. Podawać do żeberek gorący, ciepły lub zimny.

Wskazówki

Zobacz też: wiśniowy sos barbecue

grill mięso obiad żeberka sos barbecue
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy