Żeberka z sosem barbecue

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 8- 10 minut Porcja: 700 kcal Składniki na 8 porcji

dania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
700 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 164 głosów)

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 szklanki oleju
  • po łyżeczce sosu worcester i sosu sojowego
  • łyżeczka musztardy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek mieszanych ziół
  • sól, pieprz
  • SOS:
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 10 łyżek brązowego cukru
  • 10 łyżek keczupu
  • łyżeczka sosu worcester
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki gorczycy w proszku

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Żeberka podzielić. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać z olejem, sosem worcester i sojowym, musztardą, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Żeberka marynować 2 godz. Grillować z każdej strony 8–10 min, smarując marynatą.
  • ■Sos: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W garnku (z grubym dnem) wymieszać z cukrem, keczupem, sosem worcester, solą, pieprzem, octem i gorczycą. Ogrzewać ok. 15 min, mieszając. Podawać do żeberek gorący, ciepły lub zimny.

Kalorie: 700

Porady

Zobacz też: wiśniowy sos barbecue

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
żeberka pieczone
polecam:)

alimak1984

żeberka pieczone