Żeberka z grilla

Ocena:

4.47 (181)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Żeberka z grilla to danie, bez którego trudno wyobrazić sobie przyjęcie na świeżym powietrzu. To klasyka wśród dań z rusztu, plasuje się w czołówce obok kiełbasy i kaszanki. Podstawą jest dobra marynata i maceracja mięsa przez 12 godzin. A w zimę możemy posiłkować się domowym grillem elektrycznym lub patelnią grillową. Podajemy prosty przepis na grillowane żeberka, które posmakują wszystkim.

Składniki:

  • żeberka  1 kg

  • musztarda  30 g

  • czosnek  4 ząbki

  • sos sojowy  30 ml

  • olej  45 ml

  • miód  5 g

  • pieprz  5 g

  • słodka papryka  5 g

Żeberka z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynata: do miseczki dodajemy musztardę, miód, olej, sos sojowy, soó, pieprz, słodką paprykę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Żeberka: dzielimy je na paski o podobnej wielkości - w każdym kawałku powinna zostać kostka. Dokładnie pokrywamy je marynatą. Przekładamy do zamykanego naczynia, można je też owinąć folią. Pojemnik wsadzamy do lodówki na 12 godzin (czas nie został wliczony w czas przygotowania żeberek). Wyjmujemy je z lodówki godzinę przed rozpoczęciem grillowania. 

  • Krok 3:

    Żeberka z grilla: grill rozgrzewamy, ustalając średni ogień. Ruszt dokładnie smarujemy olejem. Na nim kładziemy mięso grillujemy ok. 20-25 min. Obracamy je co kilka minut, żeby dobrze się wypiekły z każdej strony.

Porady

  • Można zamarynować również cały płat żeberek i w takiej formie je zgrillować. W takim wariancie kroimy je na porcje, gdy są już odpowiednio przypieczone.
  • Żeberka z grilla możemy przygotować również poza sezonem grillowym – wtedy przyda się patelnia grillowa lub grill elektryczny
  • Przy zakupie żeberek warto zwrócić uwagę na ich kolor, powinny być jasnoróżowe. Z kolei samo mięso powinno być sprężyste. Należy też unikać tych, które są już zamarynowane, ponieważ trudno ocenić ich świeżość.
  • Żeberka na grilla można zamarynować w sosie barbecue, dodając do niego whisky lub brandy. Ważnym składnikiem sosu BBQ jest sos Worcestershire, czyli fermentowany sos o korzennym smaku. To właśnie dzięki niemu barbecue ma tak charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Bardzo trudno go zastąpić, ale możemy spróbować, mieszając ze sobą ocet, sos sojowy i cukier.
  • Idealnie przygotowane żeberka z grilla to takie, w których skórka jest lekko chrupiąca, a mięso soczyste, łatwo odchodzące od kości.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Żeberka z grilla – na czym grillować?

Żeberka to jedna z klasycznych i najbardziej lubianych potraw przyrządzanych na grillu. Możemy zrobić je na grillu węglowym lub gazowym. Dobrze sprawdzi się także taki, który ma wędzarkę. Natomiast elektryczny pozbawi nasze danie charakterystycznego, drzewnego aromatu, ale takie mięso będzie zdrowsze.
Ważną zasadą przy przygotowywaniu żeberek z grilla jest utrzymywanie stosunkowo niskiej i stałej temperatury. Jej wahania mogą skutkować tym, że nasze mięso będzie przesuszone i niesmaczne. Dlatego trzeba ich doglądać, co chwilę.

Marynata do żeberek z grilla

Ważnym elementem w przygotowaniu żeberek jest marynata – odpowiednia sprawi, że mięso będzie soczyste i aromatyczne. Do marynowania dobrze sprawdzi się:

  • miód,
  • musztarda,
  • olej lub oliwa z oliwek,
  • keczup,
  • śmietana lub jogurt,
  • cukier (najlepiej brązowy).

Obowiązkowym składnikiem każdej marynaty są również przyprawy. Żeberka lubią się z:

  • czosnkiem,
  • papryką – słodką i ostrą,
  • majerankiem,
  • tymiankiem,
  • gorczycą,
  • zielem angielskim,
  • liśćmi laurowymi.

Z czym podawać żeberka z grilla

Najprostsza i najbardziej klasyczna propozycja podania to po prostu kromka dobrej jakości chleba. Do żeberek z grilla pasują też:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne