Żeberka w sosie słodko kwaśnym

Ach te żeberka.......:)

dania mięsneSosysos słodko-kwaśny

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 190 głosów)

Składniki:

  • 80dag żeberek
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ryż ugotowany (2 woreczki)
  • SOS:
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyzki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duża łyzka ketchupu (dobrej jakości)
  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnki
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żeberka marynujemy w sosie sojowym, przyprawiamy, solą, pieprzem , odstawiamy do lodówki.
  • W tym czasie kroimy paprykę w dużą kostkę, marchew w plasterki, cebulę w półplasterki, czosnek w bardzo drobną kosteczkę.
  • Zamarynowane żeberka smażymy na mocno rozgrzanym oleju, aż się dobrze zarumienią. Wyjmujemy. Na czystą patelnię wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy warzywa smażymy ok 7-10 minut.Wyjmujemy.
  • Mieszamy składniki sosu (ocet, cukier, ketchup)
  • Natępnie na łyżce oleju smażymy czosnek z dodatkiem imbiru, zalewamy sosem, zagotowujemy, wrzucamy mięso i warzywa, dusimy przez chwilkę.
  • Podajemy danie z ryżem. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy