Żeberka w sosie pomarańczowo- gruszkowym

dla wielbicieli smaków słodko- pikantnych

dania mięsne

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 189 głosów)

Składniki:

  • 1 puszka, 850 gram, gruszek w syropie
  • 1 kg mięsistych żeberek pokrojonych na porcje
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki pikantnego keczupu Pudliszki
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 190 gram koncentratu pomidorowego Łowicz
  • 1 łyżka sosu słodko- pikantnego Tao Tao
  • Sól, mielony imbir i mielony pieprz kolorowy do smaku
  • Słodka mielona papryka, do smaku
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żeberka posmarować z obu stron keczupem, przykryć i odstawić na 3 – 4 godziny w chłodne miejsce.
  • W rondlu roztrzepać syrop z gruszek, miód, koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy, sos Tao Tao. Podgrzać.
  • Na patelni zrumienić żeberka i przełożyć do sosu w garnku, wymieszać, przykryć i dusić wolno do miękkości.
  • Co jakis czas zamieszać.
  • Pod koniec do sosu z mięsem dodać gruszki z syropu i chwilkę poddusić.
  • Sos przed podaniem zagęścić mąką ziemniaczaną i ewentualnie jeszcze doprawić w/w przyprawami.
  • Można dodać troszkę koniaku.
  • Podać z frytkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy