Żeberka w sosie pomarańczowo- gruszkowym

dla wielbicieli smaków słodko- pikantnych

Dodany przez:

Żeberka w sosie pomarańczowo- gruszkowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 puszka, 850 gram, gruszek w syropie
  • 1 kg mięsistych żeberek pokrojonych na porcje
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki pikantnego keczupu Pudliszki
  • 2 łyżki naturalnego miodu
  • 190 gram koncentratu pomidorowego Łowicz
  • 1 łyżka sosu słodko- pikantnego Tao Tao
  • Sól, mielony imbir i mielony pieprz kolorowy do smaku
  • Słodka mielona papryka, do smaku
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Żeberka posmarować z obu stron keczupem, przykryć i odstawić na 3 – 4 godziny w chłodne miejsce.
  2. W rondlu roztrzepać syrop z gruszek, miód, koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy, sos Tao Tao. Podgrzać.
  3. Na patelni zrumienić żeberka i przełożyć do sosu w garnku, wymieszać, przykryć i dusić wolno do miękkości.
  4. Co jakis czas zamieszać.
  5. Pod koniec do sosu z mięsem dodać gruszki z syropu i chwilkę poddusić.
  6. Sos przed podaniem zagęścić mąką ziemniaczaną i ewentualnie jeszcze doprawić w/w przyprawami.
  7. Można dodać troszkę koniaku.
  8. Podać z frytkami.
mięso obiad gruszki żeberka keczup pomarańcza sos Tao Tao
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze