Żeberka w sosie barbecue

Wyśmienite żeberka z grilla w sosie barbecue będą idealne na grillowanie w gronie rodziny lub znajomych. Mięso zyska wyjątkowy aromat, a samo przygotowanie jest naprawdę proste.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
630.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 1–2 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • szalotka lub nieduża cebula
  • 2 papryczki chili
  • 250 ml keczupu
  • 3–4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka brązowego cukru
  • czubata łyżka miodu

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Żeberka skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, piec na grillu ok. 40 min.
  • Na rozgrzaną patelnię wsypać nasiona kopru włoskiego. Kiedy ich zapach zacznie się rozchodzić, dodać posiekany czosnek, szalotkę i chili. Wlać oliwę i zamieszać. Smażyć chwilę.
  • Dodać keczup, sos sojowy, cukier i miód, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać tylko tyle, by sos był gorący, ale się nie zagotował. Upieczone żeberka obficie posmarować sosem i ponownie ułożyć na grillu.
  • Piec jeszcze 5–10 min. Ponownie posmarować dużą ilością sosu i podawać żeberka w sosie barbecue.

Kalorie: 630.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy