Żeberka w sosie barbecue

Wyśmienite żeberka z grilla w sosie barbecue będą idealne na grillowanie w gronie rodziny lub znajomych. Mięso zyska wyjątkowy aromat, a samo przygotowanie jest naprawdę proste.

Dodany przez:

Żeberka w sosie barbecue

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
630 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 1–2 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • szalotka lub nieduża cebula
  • 2 papryczki chili
  • 250 ml keczupu
  • 3–4 łyżki sosu sojowego
  • łyżka brązowego cukru
  • czubata łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Żeberka skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, piec na grillu ok. 40 min.
  2. Na rozgrzaną patelnię wsypać nasiona kopru włoskiego. Kiedy ich zapach zacznie się rozchodzić, dodać posiekany czosnek, szalotkę i chili. Wlać oliwę i zamieszać. Smażyć chwilę.
  3. Dodać keczup, sos sojowy, cukier i miód, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać tylko tyle, by sos był gorący, ale się nie zagotował. Upieczone żeberka obficie posmarować sosem i ponownie ułożyć na grillu.
  4. Piec jeszcze 5–10 min. Ponownie posmarować dużą ilością sosu i podawać żeberka w sosie barbecue.
mięso obiad przepisy kulinarne sos barbecue żeberka z grilla
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze